Kwaliteitseisen, audits en KPI’s voor bewindvoeders

Kwaliteitseisen, audits en KPI’s voor bewindvoeders

De kwaliteitseisen voor curatoren, (beschermings)bewindvoerders en mentoren zijn sinds twee jaar aangescherpt. Na een overgangsperiode bleek begin dit jaar dat deze wetswijziging grote gevolgen had. Een op de tien bewindvoerders voldeed niet aan de kwaliteitseisen. Wat zijn de eisen en wat kan software hierin betekenen?

Kwaliteitseisen voor bewindvoerders. Waar let de auditerende Account op?

De nieuwe kwaliteitseisen voor bewindvoerders betreffen: opleiding, werkervaring, omgang met cliënten, werkprocessen en administratie. Bewindvoerders moeten succesvol een passende en bij voorkeur HBO opleiding hebben afgerond. Daarnaast dienen ze te beschikken over de nodige werkervaring en dienen ze cliënten een klachtenregeling aan te kunnen bieden.

Tot slot, moeten bewindvoerders beschikken over zorgvuldig opgebouwde en complete dossiers. Bovendien moeten bewindvoerders een inzichtelijke en financieel gezonde bedrijfsadministratie voeren en daarover jaarlijks een door een accountant opgestelde verklaring overleggen.

In deze jaarlijkse audits onderzoeken accountants of bewindvoerders voldoen aan de eisen van kwaliteit, administratie en werkprocessen.

Software en KPI’s

Software kan u ondersteunen bij het handhaven van de aangescherpte kwaliteitseisen. Daarnaast kunnen met behulp van software de juiste Key performance indicators (KPI’s) worden ingesteld waardoor audits sneller en eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd. Erg prettig, als de jaarlijkse audit soepel verloopt, maar dat is natuurlijk niet het hoofddoel. U wilt uiteraard dat uw proces goed en gestructureerd is geregeld, dat biedt u uiteindelijk veel meer toegevoegde waarde. Maak daarom gebruik van ondersteunende software die uw administratieve organisatie en werkprocessen verbeteren.

Het geïntegreerde digitale dossier waaraan direct de gescande post of mails en daaropvolgend bijbehoren taken (workflow) worden gekoppeld, biedt hierbij veel voordelen. Dat wordt ook gewaardeerd door accounts die de audits uitvoeren. Deze mogelijkheden van onze bewindvoering software met betrekking tot digitaliseren en workflow worden als zeer prettig ervaren, het reduceert de hoeveelheid invoerwerkzaamheden en verlaagt daarmee de kans op het maken fouten. Bovendien attendeert de software u op uitval, deadlines, overschrijdingen en vooruit u in de juiste rapportages.

Ton, dat is 30 jaar ervaring in het bouwen en implementeren van financiële en logistieke software. Bij Bizon is hij verantwoordelijk voor de bewaking en aansturing van de planning, de product roadmap, pre-sales, kwaliteit, projectadministratie en productmanagement.Hij houdt van de open en gemoedelijke sfeer bij Bizon, waarin ideeën ruimte en aandacht krijgen.Het liefst bouwt hij samen met zijn jonge en enthousiaste collega’s aan stabiele software applicaties. Enerzijds betekent dat: bestaande programma’s up-to-date houden, anderzijds: nieuwe concurrerende software ontwikkelen.
error: Content is protected !!