Internet 50 jaar: hoera!

Internet 50 jaar: hoera!

Voor een digitaal bedrijf als Bizon – én voor de gehele wereld – een bijzondere mijlpaal: op 29 oktober 2019 was het precies 50 jaar geleden dat er voor het eerst een bericht tussen twee computers werd verstuurd die niet op dezelfde plek stonden. In feite was dat de geboorte van het internet!

ARPANET

Het project is opgestart door de Amerikaanse defensie en voortgezet in samenwerking met verschillende universiteiten. Er werd een budget van 1 miljoen dollar vrijgemaakt om computers vanaf verschillende locaties met elkaar te kunnen laten communiceren. Dit lukte uiteindelijk op 29 oktober 1969 om 22:30 uur (Nederlandse tijd). Toen werd er een bericht gestuurd vanaf de universiteit van Californië – Berkeley, naar het Stanford Research Institute. Dit netwerk, genaamd ARPANET, groeide door.

NSFnet

Toch duurde het even voordat Europa toegang kreeg tot dit netwerk. Pas in 1988 werd besloten om Europa toegang te geven tot het netwerk dat inmiddels was omgedoopt tot NSFnet.

Op donderdag 17 november 1988 werd het technisch mogelijk om Europa toe te voegen aan het netwerk, en om half 3 ’s middags werd in Nederland (!) het eerste bericht ontvangen via de eerste niet-militaire trans-Atlantische internetverbinding.

Internet

Vanaf 1989 werd er vanuit CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Genève, een begin gemaakt met wat voor de meeste mensen het “internet” is, namelijk het gebruik van websites (WorldWideWeb) en HTML. Sinds dat moment komen er steeds meer mensen met “het internet” in aanraking. Tot op de dag van vandaag blijft het internet groeien, en worden er steeds meer apparaten aangesloten op “het internet”.

Internet is tegenwoordig zo belangrijk geworden dat de economie hiervan afhankelijk is. Een goed voorbeeld hiervan is de eilandengroep Tonga. De kabel die internet naar deze eilandengroep brengt, en onder water ligt, raakte op 20 januari 2019 beschadigd. Daardoor was 14 dagen geen internet beschikbaar. De economie viel hierdoor zo goed als stil.

Hiep hiep hoera, internet 50 jaar!

Hoewel we tegenwoordig erg afhankelijk van het internet zijn, heeft het heel veel gebracht. Dus vieren wij dit heugelijke feit van 50 jaar internet! Want wat een feest dat wij en onze klanten altijd en overal kunnen werken met onze applicaties.

Bronnen:

Als functioneel consultant adviseert Marc de klanten in Retail en Zakelijke Dienstverlening, met name hoe de software het beste kan worden ingezet en ingericht. Met de technische pet op zorgt hij ervoor dat alles zonder problemen draait, op bestaande infrastructuur of via onze Hosting-omgeving. Zijn adviezen zijn zowel binnen- als buitenshuis van waarde. De job vereist dat hij continu zijn kennis verrijkt. Marc houdt van het veelzijdige en afwisselende karakter van zijn werk. Net als van de informele werksfeer en het hechte team. Hij wordt blij van tevreden klanten. Maar het allermooiste vindt hij: als na lang nadenken plots het lampje aangaat en hij een moment van euforie beleeft. Yes!
error: Content is protected !!